HIWE:stä
HIWE-hankkeen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa kansainvälisten osaajien kokemuksista siitä, millaista Suomessa on asua, tehdä töitä ja yrittää. Tutkimus syventää ymmärrystä tekijöistä, jotka ovat kansainvälisille osaajille tärkeitä, kun he harkitsevat Suomeen muuttamista ja tänne jäämistä, tai Suomesta pois lähtemistä. Kaksivuotinen hanke toteutetaan Itä-Suomen yliopiston ja Turun yliopiston yhteistyönä, ja sitä rahoittaa Business Finland (Innovation and Growth -haku).
Kansainvälisten osaajien merkitys yhteiskunnan eri aloilla tunnustetaan nykyisin laajasti. Tiedämme, että Suomeen tarvitaan lisää osaajia, jotta meillä riittää työntekijöitä ja hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Mediassa ja maahanmuuttotutkimuksessa aiheesta käydään vilkasta debattia päivittäin.
Kansainvälisiä osaajia Suomeen houkuttelevaa politiikkaa voidaan kuitenkin kritisoida siitä, että se on perustunut ylhäältä-alas -tyyppiselle lähestymistavalle, jossa osaajat nähdään keinona pelastaa Suomen talous ja hyvinvointi, ja siitä näkökulmasta heitä myös hallinnoidaan. Päätöksenteossa osaajien oma ääni ja kokemukset yleensä sivuutetaan. Tähän tarvitaan muutos, jos halutaan, että yhä useammat osaajat jäävät Suomeen.
Selvittääksemme kansainvälisten osaajien kokemuksia ja ajatuksia, haastattelemme hankkeessa useita kymmeniä eri maista, taustoista ja aloilta tulevia osaajia. Kysymme heidän elämänvaiheistaan ennen Suomeen muuttamista ja sen jälkeen. Olemme kiinnostuneita siitä, millaiset seikat yhteiskunnassa, työmarkkinoilla ja yrittäjyydessä ovat inspiroineet heitä tulemaan Suomeen ja jäämään tänne, ja millaisia haasteita he ovat Suomessa kokeneet.
Kokoamme haastattelujen ydinteemat ja -kokemukset tarinoiksi, joissa kuvitteelliset päähenkilöt kertovat siitä, miten elämä Suomessa on sujunut. Tarinat auttavat hahmottamaan, millaiset asiat suomalaisessa yhteiskunnassa, työelämässä ja kulttuurissa ovat kansainvälisten osaajien näkökulmasta toimivia, ja millaisiin asioihin he kaipaavat muutosta.
Voit syventyä heidän tarinoihinsa täällä.
Kansainvälisten osaajien rekrytointia, pääsyä ja kotoutumista Suomeen on viime vuosina helpotettu monilla politiikkatoimilla ja kehittämällä heille suunnattuja palveluita. Osaajien työelämään integroitumista, yrittämistä ja kotoutumista tukevia palveluita tarjoavat lukuisat valtakunnalliset ja paikalliset toimijat julkisista yksityisiin, kolmannen sektorin toimijoihin ja vapaaehtoisverkostoihin.
Ongelmana kuitenkin on, että vaikka palveluita ja niitä tarjoavia toimijoita on paljon, ne ovat osaajien näkökulmasta hajallaan ja hankalasti tavoitettavissa, ellei niistä ole valmiiksi tietoa. Palveluekosysteemistä, sen toimijoista ja mahdollisista puutteista tarvitaan selkeämpi kokonaiskuva.
Saadaksemme käsityksen siitä, mitä toimijoita ekosysteemeihin yleensä kuuluu ja millaisia palveluita ja tukimuotoja ne tarjoavat, selvitämme hankkeessa esimerkkinä neljän kaupungin, Helsingin, Kuopion, Tampereen ja Turun, paikalliset ekosysteemit.
Laadimme ekosysteemeistä interaktiiviset kartat, joissa toimijat on jaettu eri ryhmiin sen perusteella, millainen toiminta on niiden keskiössä, esimerkiksi työ ja talous, koulutus ja tutkimus, Suomen kieli ja kulttuuri tai terveys ja hyvinvointi. Linkkien kautta toimijoista saa tarkempia tietoja.
Ekosysteemikarttoihin voi tutustua täällä.
Lisäksi teemme kartoituksen viime vuosien kansallisista, alueellisista ja paikallisista politiikkatoimista, joilla on pyritty edistämään kansainvälisten osaajien integroitumista työelämään ja laajemmin yhteiskuntaan.
Kartoitusten tarkoituksena on auttaa vertaamaan, kuinka hyvin (tai huonosti) politiikkatoimet ja niitä toteuttavat palvelut onnistuvat vastaamaan kansainvälisten osaajien Suomessa kokemiin haasteisiin ja heidän tarpeisiinsa.
Tutkimustiedon avulla identifioidaan palveluiden keskeisimmät puutteet, joihin lähdetään kehittämään ratkaisuja hankkeen työpajavaiheessa yhteistyössä eri kumppaneiden ja kansainvälisten osaajien itsensä kanssa.
Hankkeen lopullisena tavoitteena on löytää tapoja tuoda kansainvälisten osaajien ääni paremmin kuuluviin heitä koskevassa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Työpajavaiheessa kehitämme ja kokeilemme uusia hallinnan ja yhteistyön muotoja, jotka mahdollistavat osaajien mukaan ottamisen päätöksenteon prosesseihin.
Kutsumme keväällä 2024 järjestettäviin työpajoihin osallistujia kansainvälisten osaajien lisäksi laajasti yhteiskunnan eri sektoreilta. Työpajojen ja kokeilujen kautta haluamme edistää hallinnan muotoja, joissa kansainvälisten osaajien kokemustieto ja innovaatiopotentiaali kohtaavat institutionaalisen päätöksenteon.
Parhaimmillaan alhaalta-ylös nousevan kokemustiedon ja päätöksenteon kohtaaminen vahvistaa osaajien yhteiskunnallisuutta osallisuutta ja luo tärkeitä mahdollisuuksia molemminpuoliseen oppimiseen.
Päätöksenteossa tarvitaan nykyistä monipuolisempaa ja syvempää ymmärrystä kansainvälisten osaajien asemasta ja kokemuksista suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämä ei onnistu kuuntelematta osaajien omaa ääntä.